Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Zöld Hobbit

2020.feb.24.
Írta: Zold Hobbit Szólj hozzá!

Magamról avagy hogyan lettem Zöld Hobbit

Valójában nem tudom hogyan kezdődött. Az biztos, hogy a régi - még fekete-fehér fotók tanúsága szerint, már gyerekkoromban is a Természet volt az otthon, a megnyugvás, a felfedezés tere. Bármilyen korán képes voltam azonnal kipattanni az ágyból - bár bagoly típus vagyok - és végtelen hosszan kirándulni a családdal, a családi barátokkal, ismerősökkel. 

Hosszas belső út és rengeteg önkéntes munka, különböző típusú tanulmányok után 2010-ben ott ültem Dr Jane Goodall előadásán, aki magával ragadó szenvedéllyel mesélt az életéről, az álmairól, Afrikáról, a fiatalokról és  a reményről. Emlékszem, hogy előadás után azonnal lerohantam a szervező önkénteseket és ezután hosszasan együtt utaztunk a Jane Goodall Intézet meg én. Nehéz lenne összefoglalni a rengeteg szervező munkát, a hosszan átbeszélt délutánokat, estéket és azt a tengernyi munkát amit beletettünk hogy Dr Jane Goodall  újra eljöjjön Magyarországra. Én mindig is lelkesíthető voltam, ha emberi jogokról, a nők helyzetéről, a Föld állatainak, növényeinek védelméről vagy humán vonalon bármi olyan téma jött szóba, ami azt sugallta ezt a világot egy sokkal élhetőbb hellyé tehetjük, ha összefogunk és változtatunk saját dolgainkon illetve kiaknázzuk a kreativitásunk vágtelen forrásait. Így számtalan konferencián, csapatépítő tréningen vettem részt, rengeteg kisebb-nagyobb csoportot, kört vezettem és nagyon-nagyon sokat tanultam azoktól az inspiráló vezetőktől, akik egy-egy módszert már jó 10-15-20 éve használtak, végtelen nagy humor, intelligencia, küldetéstudat és ragyogó szív jellemezte mindegyiküket. Nagyon hálás vagyok a sorsomnak ezért, hogy már huszonéves koromtól kezdve megnyílt a világ önismereti és "világváltó" szempontból is. 

A fenti idézet Gandhitól származik, hihetetlen mély benyomást tett rám az a mély elkötelezettség, amit az erőszakmentes mozgalommal elért. Az ő hatására lettem vegetáriánus és bár ez egy kicsit változott bennem azóta, a következő 15 évet biztosan elkísérte. 

Évek óta vállalkozóként dolgozom, mint környezeti nevelő és tudatos életvitel oktató. Hamar felismertem, hogy a tudatosság az, ami összekapcsolja a témáimat. Az önismeret és a klímaváltozás témaköre ugyanabba az irányba terel. Állandó, fegyelmezett és kitartó belső munka az önismeret, nincs megállás, ahogy a világunk változásaiban sem. Egyszerre nő a  felelősségünk, ahogy a gyerekekre nézünk, másrészt nagy kihívás megtartani a reményt a rengeteg elkeserítő környezeti hír ellenére. Én elkötelezetten arra törekszem, hogy a pedagógia és a képzelet végtelen gazdag eszközeivel motiváljam a fiatalokat - a felnőtteket is - a cselekvésre. Inspiráló újra és újra belépni egy osztályba és mint egy beugró színésznek ráérezni a gyerekek hangulataira, folyamatosan szörfölni a 45 perc minden másodpercével, hogy felébredhessen bennük mindaz a tehetség, képesség, kapacitás AMI MINDENKIBEN ott lapul.! 

Kedvenc területeim a hátrányos helyzetű gyerekek, akik eleve sokkal nagyobb mínusszal indulnak. Így egy szép napon utazni kezdtem a "Megyében" azaz Magyarországon belül és hála annak a rendkívül sok segítségnek - könyvtárosok, művelődés szervezők, tanárok, igazgatók, különböző hivatalokban dolgozó emberkék, szállásadók -  több ezer km-t tettem meg és több ezer gyerekkel találkoztam, találkozom mind a mai napig. 

Dr Jane Goodall szellemiségét viszem tovább a "Minden ember és minden cselekedet számít!" mára már híres mondat alapján. 

Sok éve szeretnék blogot indítani, de néha a szívünknek fontos dolgokat szorítjuk háttérbe. A most hétvégi Járatlan Utak Fesztivál is hozzájárul, hogy jobban megismerjétek az az ösvényt amin járok. Tiszta szívből kívánom, hogy ismerd fel a benned lakó Zöld Hobbitot és kalandozzunk együtt amig be nem hajítjuk az Egy-t, az Egy Gyűrűt, az Egyetlen-t a Végzett Hegyébe.

Köszönöm, hogy olvasója lettél e blognak és csodás (külsö-belső) Utazásokat kívánok!

A bejegyzés végén egy közös kép Dr Jane Goodall-al, 2016-ban egy itteni előadása után.  : )

Szeretettel:

Szilmesél

 

jane_es_en.jpg

 

 

süti beállítások módosítása